Udgivet: 12 Oktober 2024. 09.18
Foto: Emilia Therese
5/5 Stjerner
Wild Wicked Wow
Træd ind i Tivolis Halloween eventyr på en lun efterårs aften. Der er fyldt med forventning og lyden af popkorn, der knaser under fødderne. Det føles næsten som at være i en magisk have – og med den nye danske opsætning af Wicked i Tivolis Koncertsal, er du næsten også i en magisk verden. Fredericia Musicalteater har bragt den berømte Broadway-musical til Danmark, og lad mig sige det med det samme: Det er som at blive ramt af en tornado og lande midt i et spektakulært hekseshow med sang, drama og glimmer – og det er en oplevelse, du ikke vil gå glip af.
Nanna Rossen som Elphaba: Den grønne heks, der ikke kan holdes nede
Lad os starte med aftenens stjerne: Nanna Rossen som Elphaba. Vi kender Elphaba som den “onde” heks fra Troldmanden fra Oz, men Wicked fortæller hendes side af historien, og Nanna Rossen gør det med så megen følelse og kraft, at man til sidst føler, at Dorothy bør gå hjem og skamme sig. Fra det øjeblik Nanna Rossen træder ind på scenen, er hun fuldstændig dragende. Hendes grønne hud, kombineret med hendes kraftfulde vokal, får hele salen til at sitre, og når hun bryder ud i sang, føles det som om hele Tivoli letter fra jorden.
Nanna Rossen spiller Elphaba med en balance mellem styrke og sårbarhed. Hun er outsideren, den misforståede, den grønne pige, der ikke passer ind. Men hendes rejse mod selvaccept er hjerteskærende og inspirerende. Og så er hun sjov! Hendes tørre humor og skarpe replikker gør hende til en heks, man både griner og græder med. Og da hun hæver sig i luften og synger "Defying Gravity", er det næsten umuligt ikke at føle et sus af magi – og måske lidt misundelse over, at du ikke også kan flyve.
Johanne Milland som Glinda: En boble af glitter og grin
Men hvad er en heks uden hendes rival-ven? Johanne Milland som Glinda er det perfekte modstykke til Nanna Rossen Elphaba. Glinda er alt, hvad Elphaba ikke er: blond, populær og fyldt med glitter. Men hun er også fuldstændig hilarious. Johanne Milland rammer Glindas karakter på en måde, der får hele salen til at grine højt, især når hun synger den ikoniske "Popular". Det er som at se en influencer i sin storhedstid, der giver tips til skønhed og social status – alt imens hun er dybt uvidende om den virkelige verden.
Men Milland formår også at tilføre Glinda dybde. Hendes karakterudvikling fra en overfladisk pige til en kvinde, der begynder at forstå konsekvenserne af sine handlinger, gør hende både elskværdig og lidt tragisk. Hun er den ven, du elsker at hade, men også hader at elske, og hendes kemi med Nanna Rossen er gnistrende. Sammen skaber de en dynamik, der gør deres forhold til forestillingens hjerte.
Anders Gjellerup Koch som Troldmanden: Den store svindler
Og så er der Anders Gjellerup Koch som Troldmanden fra Oz. Ah, Troldmanden – manden, der bag alle de store løfter og spektakulære shows viser sig at være… ja, en bedrager. Koch spiller rollen med en blanding af karisma og kynisme, der gør ham både tiltalende og lidt skummel. Du kan næsten ikke lade være med at synes, han er charmerende, selvom du ved, at han trækker i alle trådene bag kulisserne. Hans tilstedeværelse på scenen er lige dele imponerende og foruroligende, og hans samspil med både Elphaba og Glinda er fyldt med spænding.
Koch giver os en Troldmand, der er en mester i manipulation – og han nyder det. Når han afsløres som værende ikke så magisk alligevel, får det dig til at tænke over, hvor mange "troldmænd" vi egentlig har i vores eget liv. Du ved, de der typer, der lover alting, men i virkeligheden bare står bag et gardin og trækker i trådene. En tankevækkende og velspillet karakter!
Madame Morrible og Fiyero: En ond bagmand og en uventet helt
Cecille Thim som Madame Morrible er simpelthen skræmmende god. Hun er den perfekte skurk – den slags, der manipulerer bag scenen og trækker alle i sine marionetsnore, alt imens hun opretholder en facade af elegance. Cecille Thim formår at gøre Madame Morrible til en kompleks karakter, der nyder magtspillet, og hun får publikum til at forstå, hvor farlig en person kan være, når de skjuler deres sande ansigt bag et smil. Hun er som den onde tante, du aldrig vil besøge til jul.
På den anden side har vi Fiyero, spillet af Diluckshan Jeyartnam. Han starter som den stereotype flotte fyr uden den store dybde, men undervejs vokser han til noget meget mere. Hans udvikling fra overfladisk festabe til en mand, der tør tage ansvar og træffe valg, gør ham til en uventet helt i historien. Diluckshan Jeyartnam spiller Fiyero med en afslappet charme, der langsomt udvikler sig til noget stærkere, og hans forhold til både Glinda og Elphaba skaber nogle af forestillingens mest romantiske øjeblikke.
Scenografi, kostumer og musik: Ren magi i Tivoli
En af de ting, der gør Wicked så speciel, er den visuelle og auditive oplevelse. Scenografien i denne danske opsætning er intet mindre end storslået. Fredericia Musicalteater har skabt en verden, hvor Oz føles lige så magisk og mystisk som man kunne håbe. Fra flyvende aber og røgfyldte scener til steampunk-lignende maskiner og enorme skulpturer – hver eneste detalje er tænkt igennem for at skabe en fortryllende verden, der både er mørk og eventyrlig.
Kostumerne er lige så imponerende. Glinda stråler i sine glitrende kjoler, Elphaba svøber sig i mørke klæder, og Troldmandens outfit er en perfekt kombination af over-the-top glamour og bedrag. Hvert kostume føles som en karakter i sig selv og tilføjer lag til de personligheder, vi ser på scenen.
Og musikken? Det er svært at tale om Wicked uden at nævne Stephen Schwartz' fantastiske score. Fra de store numre som “Defying Gravity” til de mere intime øjeblikke som “For Good,” er musikken selve livsnerven i forestillingen. Nanna Rossen, Johanne Milland og resten af ensemblet leverer vokalpræstationer, der er så stærke, at man får gåsehud – og det sker flere gange i løbet af aftenen. Musikken løfter showet og giver det en ekstra dimension, som gør det næsten umuligt ikke at synge med (selvom man nok bør lade være for publikums skyld).
En magisk rejse du ikke må misse
Hvis du endnu ikke har set den danske opsætning af Wicked, er det på høje tid at finde en billet. Med et stjernecast ledet af Nanna Rossen som Elphaba og Johanna Milland som Glinda, får du en oplevelse, der blander humor, drama, magi og musik i en perfekt cocktail. Fredericia Musicalteater har skabt en opsætning, der får dig til at grine, græde og måske endda se verden på en lidt anderledes måde.
Så tag din bedste ven (eller din flyvende abe) i hånden og gør dig klar til en aften fyldt med magi, musik og en heks, der nægter at lade tyngdekraften holde hende nede. Det er en oplevelse, der vil få dig til at tro på, at vi alle kan "defy gravity." Af: Henrik Yde
Forestillingen kører fra d. 11/10 - 19/10-24. i Tivoli
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Wicked: En Overtroisk Fornøjelse fyldt med grønne hemmeligheder og godt humør
Forestil dig en verden, hvor der er mere ved heksene, end hvad øjet ser. Hvor heltene måske ikke er så uskyldige, og skurkene har deres egne versioner af historien. Det er lige præcis, hvad musicalen Wicked af Winnie Holzman og komponist Stephen Schwartz tilbyder. Denne musical er ikke blot et prequel til den klassiske fortælling om The Wizard of Oz, men en dramatisk, humoristisk og dybt menneskelig genfortælling, som får os til at revurdere alt, hvad vi troede, vi vidste om Oz.
Et kig bag kulissen af en klassiker
Når du tænker på Oz, tænker du sikkert på Dorothy, Tinmanden og en gul murstensvej. Men Wicked går et skridt videre. Vi bliver introduceret til to meget forskellige unge kvinder – den populære, boblende Glinda og den grønne, uforståede Elphaba. I stedet for at være en simpel god-mod-ond fortælling, graver Wicked dybt ned i temaer om venskab, jalousi og selvopdagelse.
Er det ikke en typisk kløgtig vending? Den “onde” heks, Elphaba, er ikke født ond – hun er bare grøn. (Og lad os være ærlige, det er ikke nemt at være grøn!) Hendes far var ikke den mest kærlige type, og hendes mor? Nå, hun havde travlt med … andre ting. På samme tid navigerer den perfekte og perleklædte Glinda livet med en facade af skønhed og charme, men med sin egen usikkerhed under overfladen.
Man kunne kalde det en slags magisk Mean Girls, bare med bedre kjoler og meget mere betagende sange.
Musik der sætter gang i følelserne – og humor
Musikalsk set er Wicked spækket med sange, der spænder over alt fra det episke til det hjerteknusende og det morsomme. Hvem kan glemme den kraftfulde "Defying Gravity", som får publikum til at holde vejret og føle Elphabas frihedstrang? Eller hvad med den festlige og skøre "Popular", hvor Glinda deler sine overfladiske, men hysterisk underholdende, tips til hvordan man bliver den mest populære i hele Oz?
Men hvad er musicalen uden dens quirky humor? Glindas selvironi, Elphabas tørre sarkasme og Troldmandens finurlige, karismatiske udstråling bringer en komisk balance til de dybere, mørkere emner. Når man har med en historie om en grøn heks at gøre, er det vigtigt at kunne grine lidt undervejs.
Det danske twist på Wicked
I Danmark har Wicked også fået sit helt eget præg. Opsætningen i Fredericia Musicalteater giver den velkendte historie et dansk touch, mens stjernerne stråler på scenen.
Maria Lucia og Nanna Rossen bringer intensiteten og dybden frem i rollen som Elphaba, mens Annette Heick og Johanne Milland er den funklende, vittige Glinda, der bringer latter og lethed til scenen. Man kan næsten sige, at det er en Wicked på højt niveau!
Og lad os ikke glemme de andre nøglefigurer som Anders Gjellerup Koch som den mystiske Troldmand, Cecille Thim som den frygtindgydende Madame Morrible og Diluckshan charmerende Fiyero, der alle bringer karakterernes nuancer frem med dygtighed og følelse.
Magi, moral og menneskelighed
En af de ting, der gør Wicked anderledes, er dens indlejrede moralspørgsmål. Hvad er rigtigt, og hvad er forkert? Kan en person være født ond, eller bliver man skubbet i den retning af samfundet? Musicalen udfordrer publikum til at overveje, hvordan vi bedømmer andre mennesker – eller hekse, for den sags skyld – baseret på udseende, rygter og forudindtagelser.
Elphaba er en figur, vi alle kan spejle os i på en eller anden måde. Hun er outsideren, som ikke passer ind. Hendes kamp for retfærdighed og modvilje mod at tilpasse sig normerne er et tema, mange kan relatere til, især i en verden, der ofte værdsætter ydre skønhed og popularitet over indre værdier.
Glinda er på den anden side et levende eksempel på, hvordan mennesker, der måske virker perfekte på overfladen, også kæmper med deres egne usikkerheder og ønsker om at blive elsket og accepteret.
Hvorfor er Wicked så elsket?
Det er ikke kun de iørefaldende melodier eller den medrivende historie, der har gjort Wicked til en verdensomspændende succes. Det er også den måde, musicalen kombinerer eventyr, magi og store følelser med en universel historie om identitet, valg og konsekvenser. Det er noget, alle kan relatere til, uanset om du bor i Oz eller i den virkelige verden.
Så hvis du endnu ikke har oplevet Wicked, så er det tid til at sætte kursen mod den smaragdgrønne by og forberede dig på at blive fortryllet. Ligesom en af musicalens mest kendte sange antyder – det er på tide at “defy gravity” og lade dig løfte op over enhver forventning. Af: Henrik Yde
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Stay tuned på "Yde News" - vi bringer dig nyhederne, du aldrig vidste, du havde brug for!
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes