Udgivet: d. 12 November 2024. 23.53
Danmark har et kongehus – og ikke bare et hvilket som helst kongehus. Nej, vi har et af verdens ældste kongehuse, med rødder der strækker sig helt tilbage til Gorm den Gamle, vikinge-kongen, der lagde fundamentet for en stolt tradition, som er lige så meget en del af Danmark som rugbrød og rødgrød. Fra Harald Blåtand, der satte os på verdenskortet (og inspirerede til Bluetooth-teknologi!) til Margrethe d.II, Kong Frederik og Dronning Mary der med elegance og kulturelt overskud fortsat pryder kongeriget, har vores kongehus været med os gennem tykt og tyndt.
Men i dag, hvor nutidens kongehus består af mere end sværdkampe og blodige slag, og hvor verden er helt anderledes end Harald Blåtands drabelige tid, kan vi spørge: Har vi stadig brug for kongehuset? Svaret er ja, og lad os tage på en kongelig rejse gennem fortid, nutid og fremtid for at finde ud af hvorfor.
Fra sværd til snoreklipning
Danmarks konger har aldrig været folk med hang til lette opgaver. Fra Gorm til Harald og videre til deres efterfølgere har konger og dronninger stået klar til at beskytte riget med klogskab, kløgt og en god portion kampgejst. Harald Blåtand gik rundt i sin tunge rustning, klar til at slå vikingerne på plads og sikre Danmarks position. Han brugte sit sværd til at forene Danmark og Norge og udskære sin historie i runer, som vi stadig kan se den dag i dag. Men heldigvis (eller desværre, afhængigt af ens synspunkt) er rustninger og sværd byttet ud med gallakjoler og velgørenhedsarrangementer.
Kongehuset anno 2024 handler om noget helt andet. Kong Frederik ses nu sjældent med et sværd, men oftere i løbetøj, når han suser gennem Danmark i Royal Run og løber side om side med borgerne. Dronning Mary bruger mere tid på statsbesøg og kunstudstillinger end på slagmarken, og svinger hverken sværd eller skjold, men favner internationale organisationer og sociale projekter med den samme ildhu.
En farverig flok
Når vi ser på det danske kongehus i dag, finder vi et charmerende persongalleri, som vi alle holder af og følger tæt. Kong Frederik er folkets mand, som sin oldefar, som red igennem byen på den hvide hest. Der er Margrethe d.II, vores kunstneriske og skarpsindige forrige monark, der trofast guider landet med sit kloge, humoristiske blik. Dronning Mary, den australske tilføjelse, som har vundet alles hjerter med sin karisma og sin dedikation til børn og social velfærd.
Så er der de yngre medlemmer: H.K.H. Kronprins Christian, der er ved at træde ind i rampelyset og skal engang efterfølge sin far.
H.K.H. Prinsesse Isabella, H.K.H. Prins Vincent og H.K.H. Prinsesse Josephine – det er et royalt kuld, der vokser op i en digital verden, hvor de både skal lære at være moderne og samtidig leve op til en tusindårig arv.
Vi har også H.K.H. Prins Joachim og grevinde af Monpezat Marie, som efter en periode i Frankrig stadig bidrager til Danmark med deres særlige internationale perspektiv. H.E. Greve Felix og H.E. Greve Nikolai, Joachims ældste børn, står som unge og moderne royale i en ny generation, der balancerer liv og karriere med deres nye titler. Og lad os ikke glemme H.E. Komtesse Athena og H.E. Greve Henrik, Joachims yngste, der er på vej til at finde deres egne roller i en verden, der er lige så krævende som den er spændende.
Fra national symbolik til global branding
Kongehuset er ikke længere en militær institution – heldigvis, kunne vi sige – men det er blevet en slags levende brand, der sender signaler om Danmark som en åben, venlig og traditionsrig nation. Når Kong Frederik og Dronning Mary deltager i statsbesøg og modtager udenlandske gæster, åbner de døre, som ellers ville forblive lukkede. De bygger broer, skaber forbindelser og er med til at skabe et billede af Danmark, der er noget mere holdbart end en hashtag-kampagne.
Kongehuset er lidt som den gamle sofa, vi elsker: måske er den ikke ny, men den har personlighed og historie. Kongehuset bringer en følelse af tryghed og samhørighed
Nødvendigt eller nostalgisk?
Mens vi ser naboer som Sverige og Storbritannien redefinere deres kongehuse og reducere både budgetter og officielle opgaver, står det danske kongehus stadig stærkt. Men hvad er fremtiden? Skal Kong Frederik og Dronning Mary skære ned på deres opgaver? Eller er der tværtimod brug for mere kongefamilie i en tid, hvor vi alle søger identitet og fællesskab?
De kongelige har en enestående evne til at tilpasse sig. I stedet for rustninger og sværd har de nu fundet nye måder at samle danskerne på. Margrethe d.II har selv udtalt, at man ikke nødvendigvis altid skal modernisere for at bevare relevansen – en fin balance, som kongehuset evner at mestre. Måske bliver fremtiden en kombination af det gamle og det nye: de royale fortsætter med traditionelle opgaver, men tilføjer også moderne elementer. Vi kunne forestille os en officiel YouTube-kanal, virtuelle rundvisninger på Amalienborg eller interaktive arrangementer med folkets deltagelse.
Vi har stadig brug for kongehuset
De kongelige giver os noget, vi ikke kan få fra noget andet sted – en følelse af tilhørsforhold og kontinuitet, en forbindelse til vores historie og kultur. De hjælper os med at fejre det særlige ved Danmark og skabe positive forbindelser til resten af verden. Kongehuset er ikke længere praktisk nødvendigt i den samme betydning som i middelalderen, men det er blevet en institution, vi holder af og føler os knyttet til.
Så længe kongen og Dronningen smiler på balkonen og giver deres nytårstaler, og så længe Kong Frederik løber med danskerne og Dronning Mary arbejder for velgørenhed, vil kongehuset have en plads i vores hjerter. Ja, vi har stadig brug for dem – og ja, vi elsker dem, både fordi de repræsenterer vores fortid, og fordi de er en del af vores fremtid. Gud bevare Danmark Af: Henrik Yde
Stay tuned på "Yde News" - vi bringer dig nyhederne, du aldrig vidste, du havde brug for!
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes