Rasmus B.S.Hansen
Udgivet: d. 17 maj 2025. Kl.10.12
★ ★ ★ ★ ★ ☆
Malte Ebert i Tivoli – Kongen af Fredagsrock, lastbilhorn og kærlighed i kaskader
Fredag aften i Tivoli. Solen hang lavt over ballongyngerne som et bagtæppe til noget, der lugtede af begyndende sommerferie, popcorn og ungdom med krudt i røven. Cirka 11.000 mennesker havde mast sig ind foran scenen til Fredagsrock, hvor Malte Ebert skulle optræde. Nogle var der med glitter i ansigtet og smadrede hatte fra sidste skoledag. Andre kom direkte fra kontorjob, med en fadøl i hånden og håbet om at føle sig lidt unge igen. Publikum var som en festivalgryde: studenter, tanter, TikTokere, teenagere og de typer, der stadig savner Gulddreng, men ikke helt tør sige det højt.
Og så trådte han ind: Malte Ebert. I en lys blazer, selvtillid og stemmen, der kunne smelte både chokoladeis og kynisme på én gang.
Han lagde ud med "Endelig", og sjældent har et åbningsnummer været så passende. Publikum gik fra småsnak og småskænderier om, hvem der skulle holde tasken, til ren, ustyrlig eufori. “END-E-LIG!” sang hele Tivoli som et stadionkor på rosé.
"Kun med dig" og "Livet føles ikke langt nok" fulgte som to perfekte popperler, der både fik skuldrene til at danse og følelserne til at snige sig op bag øjenkrogene. Ved "Falder for dig" var det som om nogen havde sprøjtet flydende nostalgi ud over hele plænen – halvdelen af publikum begyndte at stirre længselsfuldt ud i luften, som om deres ekskæreste lige var dukket op bag pandekageboden. "Hvor blev du af"? Tja, sikkert den sang, der fik flest folk til at tænke på ham eller hende, der aldrig rigtig svarede på den sidste besked. Suk.
Men det hele blev ikke for følsomt. For så kom "Hader det", og vi hader det bestemt ikke, når Malte giver os en synthbasker, der kunne få selv Tivolis mekaniske påfugl til at vippe med hovedet. Publikum begyndte at hoppe i takt. Det er i øvrigt her, at man begynder at bemærke Maltes band – de spiller som et skud vitaminvand direkte i øregangen.
Og som man lige troede, man havde regnet showet ud, kom "Kalder dem for du" og "Kongen af Danmark". Sidstnævnte lød som en blanding af nationalhymne og breakup-ballade, hvis kongehuset nogensinde bliver overtaget af en popdreng med hjertesorger og charmesmil. “Hvis jeg var konge af Danmark, så var du min dronning”, lød det. Og selv om mange mennesker vidste, at han sikkert sagde det til Svea i sangen, så følte vi allesammen lige, det var rettet mod os.
"Helt sikker" og "Alle veje fører hjem"? Ja tak. Det første var ren 2025-pop i topform, det andet føltes som en sommerferie-slutning med et skvæt melankoli og en krammer fra en, man ikke har set siden efterskolen.
Højdepunktet? For mange at vælge imellem. Men "Mindst ondt" med den danske sangerinde Svea S. var magisk. Stemmerne passede sammen som fredag og cocktails. Det var lidt som at se to mennesker falde i kærlighed i slowmotion, mens 11.000 mennesker kiggede på og nippede til deres drinks.
"Fortæl mig hvis", "Kom nu tilbage" og "Godfather" kom som en tretrinsraket af følelser, flow og fællessang. Malte kørte rundt på scenen som en, der havde fundet ud af, at Tivolikortet gjaldt hele hans sjæl. Han blinkede til publikum, lavede jokes om eksamenssved, og fik en pige på første række til at hulkegrine bare ved at sige “hej”.
Aftenen sluttede med "Er det mig du elsker", og svaret var et rungende “JA!”, der kunne høres helt over til Plænen, hvor folk dansede med, selvom de teknisk set ikke kunne høre musikken. Tivoli var for en stund ikke en forlystelsespark, men en følelse. En fornemmelse af, at alt var lige som det skulle være: lys, lyd, latter – og Malte. Opsummering?
Malte Ebert viste, at han både kan være kongen af pop og kronprinsen af inderlighed. Med en setliste, der spændte fra jubel til hjertesorg, og en scenetilstedeværelse som en charmerende tornado, leverede han det, Fredagsrock handler om: fest, fællesskab og følelsen af, at det hele – endelig – er begyndt. Tivoli, Malte og 11.000 mennesker dansede sammen. Og jeg? Jeg håber, han kommer tilbage næste år. Af: Emilie Jakobsen
Foto: Rasmus B.S. Hansen
Malte Ebert: Manden bag Gulddrengs glimt
Fra Vejles stille gader til det gyldne scenelys – historien om en ung fyr, der blev Gulddreng, slukkede personaen og genfandt sig selv som Malte Ebert.
Barndom og opvækst i Vejle
Malte Ebert blev født 26. juni 1994 i Andkær nær Vejle som søn af en læge og en fiskebiolog. Han voksede op med to yngre søskende og gik i skole lokalt, inden han blev udvekslingsstudent i Seattle i gymnasietiden. Tilbage i Danmark tog han en musiklinje på Rosborg Gymnasium i Vejle, hvor han dimitterede i 2013. Musik har været en del af ham siden barnsben: allerede som 11-årig skrev og producerede han egne sange, og han spillede både klaver og guitar. Denne blanding af småbyliv og tidlig musikskole gav ham et solidt fundament – længe inden han iførte sig solbriller og guldhalskæder på scenen.
Gulddreng: Satire og solbriller
Malte Ebert gav sit eget liv en gylden twist, da han skabte karakteren Gulddreng i 2016. Med billige solbriller, overdrevne smykker og en selvovervurderende attitude blev Gulddreng en ironisk spidsfindighed – en “irriterende, selvfed persona med hang til hoteller og modeller,” som Ebert senere beskrev den. Stuntet var planlagt sammen med Universal Music: Malte ville blande musik og teater og prikke hul på pophysteriet ved at karikere de største danske stjerner. Gulddreng lavede fængende, catchy popsange med skælmsk tekst om sprut og damer, og publikummet elskede det tilsyneladende. Han debuterede i juni 2016 med singlen ”Model”, der skød direkte ind på førstepladsen på den danske hitliste. Det var hans allerførste #1-hit – et lige så overraskende som selvironisk gennembrud for den unge satiriker fra Vejle.
Gulddreng fulgte hurtigt op med flere hits: Nummer to ”Se mig nu” blev også et publikums-fænomen. I sangen navngav han en række danske kolleger (Remee, Top Gunn, Gilli m.fl.), hvilket vakte opsigt og latter – men også vrede. Rapperen Kesi, som blev nævnt. Ebert udgav nummeret alligevel og fik tilføjet livvagter på sin efterfølgende danmarksturné for at beskytte sig selv. Alligevel fejlede Gulddreng aldrig kommercielt: Samtlige singler fra konceptet lå i top-10, og syv af dem nåede #1 på hitlisterne. Han vandt både publikumsprisen ved Danish Music Awards 2016 og titlen som Årets Nye Navn ved Zulu Awards 2017. Gulddreng var pludselig et mediefænomen: over 200.000 Instagram-følgere, millioner af streames og en DR-dokumentarserie fulgte i kølvandet på solbriller og guld.
Men selvom Gulddreng-sange handler om at leve highlife, var Malte Eberts egne følelser knap så glitrende. I september 2017 meddelte Gulddreng via DR P3, at han trængte til en pause. I interviewet fortalte han: “Jeg er udmattet og rigtig træt. Så jeg skal lige drikke et glas vin, tænke over livet, skrive nogle triste sange. Så kan det være, jeg bliver glad igen”. Bag den boblende facade havde han længe kæmpet med paradokset i at skulle fremstå som en evigt selvsikker festabe, “selvom man måske er ked af det”. Sagt med andre ord: At skulle sminke store smil i sangteksterne, mens man selv følte andet, var en kunstnerisk og personlig udfordring. Alligevel holdt Gulddreng døren på klem – Ebert advarede publikum om, at “der kommer til at ske noget”, før han endte Gulddreng-acten med en stor afskedskoncert i Royal Arena i februar 2018. Ironisk nok mente Gulddreng selv tilbage i 2016, at han én dag ville fortjene “en kæmpe guldstatue” for sine bedrifter – men turnéens sidste show blev mødt med blandede anmeldelser snarere end guldbelagt kritik.
Malte Ebert genfødt
Malte Ebert havde stadig en glimtende humor i baghånden, men nu var den mere underspillet. I 2021 dukkede han op i DR’s satireprogram Danmark griner, hvor han sammen med komikeren Martin Brygmann skrev den lokale hyldest-sang “Dø for Vejle” om sin store kærlighed til barndomsklubben Vejle Boldklub. Klippet gik viralt med Vejles Mascot og tidligere stjernespiller Thomas Gravesen med i videoen – en humoristisk taksigelse til hans rød-hvide rødder. Samme sommer 2021 bad han (uventet nok) Gulddreng om at vågne en stund: I anledning af EM i fodbold sendte han tracket “Helt Sikker” på gaden som karakteren med solbrillerne. Sangen blev populær hos danskerne og solgte guld, i skarp kontrast til landsholdets egen officielle-sang, Alphabeats mislykkede “Danmarks Dynamite”.
Musikalsk udvikling
Overgangen fra Gulddreng til Malte Ebert kom også til udtryk i genren. Hvor Gulddreng sprang mellem pop og af og til rap, har Malte bevæget sig imod mere soul- og R&B-inspirerede klange. Ifølge Wikipedia trækker han på artister som Frank Ocean, The Weekend, John Mayer og Mads Langer – en betydningsfuld drejning fra det rene pop-guld til den mere moderne, stemningsfulde lyd. Sangskrivningen blev mere personlig og nuanceret, men glimt i øjet var ikke helt væk. Ebert har f.eks. leget med satire-elementer i sine nyere numre: Han kan stadig puste til panderynker med finurlige tekster, selv når tonen er alvorlig. Et eksempel er netop “Helt Sikker”, som blander fodboldoptimisme med selvironi.
Samtidig handlede flere af hans nyeste sange om kærlighed og introspektion. Fans har taget godt imod den sårbare Malte: Ifølge et interview brød han en teenagefanette søndagen efter en koncert i København, hvor en ældre dame roste ham som “Malte” efter at have hørt hans stille sang til Dronningen, mens en ung fyr fem minutter før havde råbt “Hvad så, Gulddreng?” efter samme optræden. Selve kontrasten – at ramme både en dreng og en dame på over 60 år med sin musik – kaldte Ebert “vildt”, og det vidner om bredden i hans nye repertoire.
Interviews og EM-sange
Ud over studie og scener dukker Malte Ebert regelmæssigt op i medierne. I 2021 deltog han i tv-programmet Toppen af Poppen på TV2, hvor etablerede sangere genfortolkede hinandens numre. I 2023 blev hans egen historie fortalt i DR P3-podcasten “Hvem er Malte Ebert?”, hvor han selv blev interviewet om liv, musik og vejen frem. Den 20. juni 2024 gik han endnu en gang i popkøkkenet for det danske fodboldlandshold: Ebert stod som producer og sanger på Danmarks officielle EM-sang “Kongen af Danmark”, efter at Dansk Boldspil-Union selv havde bedt ham om at lave den. Hermed cementerede han sin rolle som kreativ aktør både i og uden for musikken – fra skøre karakterer til national sangskrivning.
Personlighed og særpræg
Malte Ebert har en personlighed, der kan minde om hans musik: både nærværende og lidt uventet. I offentligheden beskrives han tit som et nysgerrigt kreativt geni med sans for humor. Allerede i sit første store interview kaldte nogle ham “Danmarks nye guldfugl” og kaldte hans genre for provo-pop – et smigrende kamæleon-navn, han sikkert selv ville have flettet ind i en sangtekst. Han tør gå til ekstremer, både når det gælder iscenesættelse og skrift i musikken, men han beskæftiger sig også gerne med helt almindelige emner som familieliv og hjemegn. For eksempel var hans familie og barndomsby omdrejningspunktet i “Dø for Vejle”, og han fremstår ofte som ret jordnær i interviews bag Gulddreng-figuren.
Det unikke ved Ebert er måske hans evne til at tillade to tilsyneladende modsatrettede sider at bo sammen: Den ene side er Gulddreng med sin karikerede glans, et glimt i øjet og altid en pause øreproppen væk; den anden side er Malte – den følsomme, almindelige fyr med musik i blodet. Han har sagt, at Gulddreng “var et frirum”, et sted hvor han kunne lege musik uden at det handlede om hans eget liv. Alligevel vil mange nok pege på, at det kræver talent og selvtillid at beherske begge sider. I dag tager han ofte brillerne af og synger med sin egen stemme. Malte har udtalt, at han har lært at stole på sine instinkter og ikke lade “for mange kokke ødelægge suppen” i sangskrivningen – en filosofi, han nok har haft brug for, både som Gulddreng og som sig selv.
Sjove historier og guldfakta
Der er ingen mangel på underholdende anekdoter om Malte Ebert: For eksempel fik Gulddreng-karakteren i 2017 sin egen app i App Store – et lidt underligt tiltag for en musiker, men meget Gulddreng-agtigt. En anden sjov detalje er, at han og hans mærkværdige persona har en firbenet ven med på rejsen. Gulddreng havde nemlig en officiel maskot i form af en hund, Finn, som endte med at have 20.000 følgere på Instagram.
Da han dukkede op i Danmark Griner, var det i selskab med Ejgil Egern – Vejle Boldklubs egern-maskot – og gamle stjerner fra lokalområdet. Og blandt fans citeres hans tørre selvironiske svar ofte: Ved et møde med publikum blev han spurgt om, hvem Gulddreng egentlig er, hvortil han med et glimt i øjet svarede: “Det er bare et navn, jeg lånte af min guldgraver-bakke.” (Et citat gengivet i tonen af hans karakter, men et godt billede på humoren bag). På tv-programmer som Musikdokumentar og live-TV kunne man af og til ane strejf af det ægte Malte: en fan mindedes at have set en ung sanger uden kasket og solbriller, der pludselig blev konfronteret med sit dobbeltliv – et øjeblik, Ebert selv senere kaldte vildt og smukt på én gang. I sidste ende har Malte Ebert vist, at selv de skarpeste solbriller ikke kan skjule både talent og hjertenskær. Som Gulddreng lovede han kultstatus med guld og glimmer, men den sande guldfeber er måske, at han blev ved med at overraske sig selv og sit publikum – både med satire og med sang. Af: Emilie Jakobsen
Stay tuned på "Yde News" - vi bringer dig nyhederne, du aldrig vidste, du havde brug for!
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes