Udgivet: d. 25 marts 2025. Kl. !2.31
Foto: ThinkAlike
★ ★ ★ ★ ★ ★
Queen Machine i Operaen – tættere på Queen kommer du ikke!
Allerede inden første tone lød i Operaen i København, kunne man mærke forventningens elektriske summen i luften. Publikum var mødt op i pænt tøj – det er jo Operaen, trods alt – men stemningen var alt andet end stiv og formel. Det var som om, Freddie Mercurys ånd svævede over salen og sagde: "Let’s rock!" Og det gjorde vi!
Queen Machine havde i den grad sat barren højt – og de sprang over den med stil, elegance og et sceneshow, der var så tæt på det ægte Queen, at man næsten kunne forvente, at Brian May og Roger Taylor ville stikke hovederne frem fra kulissen.
The Show Must Go On (and it did!)
Lad os lige starte med Bjarke Baisner. Hvordan er det overhovedet muligt at ligne Freddie Mercury så meget – både i stemme og i attitude – uden at være reinkarneret? Bjarke Baisner er et mirakel i sig selv. Han ramte tonerne med kirurgisk præcision (måske fordi han jo også ER læge i sit civile liv – ja, han kan både kurere patienter og rocke en scene, hvem kan lige det?).
Fra første strofe af "Death On Two Legs" var det tydeligt, at Bjarke ikke bare imiterer Freddie – han kanaliserer ham! Det er ikke karaoke, det er kunst. Hans vokal sad lige i skabet, og hans legendariske Mercury-moustache (eller illusionen af den) var kun prikken over i'et. Da han sang "Love of My Life", kunne man se tårerne glinse i øjenkrogene hos publikum. Og ja, jeg var én af dem!
Operaen blev forvandlet til Wembley – bare uden regn!
At Queen Machine valgte at spille i Operaen i København er ikke bare symbolsk – det er nærmest en genistreg. Queen's album "A Night at the Opera," et 50 årigt jubilæum for albummet, er en milepæl i musikhistorien, og hvor bedre at hylde det end i Danmarks musikalske højborg? Det var som om, Operaens klassiske mure blev sprængt af elektriske guitar-riffs og trommeslag, der kunne mærkes helt nede i mellemgulvet.
Når "Bohemian Rhapsody" runger ud over salen, er der ingen, der kan holde sig tilbage – hverken stemmer eller følelser. Folk stod op, vuggede med, og der var én mand på række 6, der prøvede at lave en headbang a la Wayne’s World – det lykkedes dog ikke helt, men point for forsøget!
Bandet spiller ikke bare – de EJER scenen!
Queen Machine er ikke bare Bjarke Baisner. Bandet er en maskine i ordets bogstaveligste forstand – en velolieret rock’n’roll-maskine, hvor hvert medlem spiller med en præcision og energi, der kunne få selv de mest garvede Queen-fans til at nikke anerkendende. Trommeslageren piskede sine stikker mod skindet som en besat, og guitaristen leverede May-agtige soloer med en selvsikkerhed, der næsten fik publikum til at glemme, at vi ikke var tilbage i 70'erne.
Når de spiller "Radio Ga Ga", er der en fornemmelse af kollektiv ekstase i salen – alle klapper i takt og synger med. Og da "Somebody to Love" eksploderer ud over scenekanten, kunne man næsten se Mercury selv smile fra et sted oppe i rockhimlen.
En hyldest – men aldrig en kopi!
Det fantastiske ved Queen Machine er, at de hylder Queen uden at efterligne. De fortolker musikken med respekt, men også med en nerve og en energi, der gør det til deres eget. Bjarke Baisner er ikke Freddie – og han prøver ikke at være det. Han ER Bjarke Baisner – men han har fået lidt af Freddie, uden tvivl...
Mercurys magi.
Der er også humor – og det er vigtigt. På et tidspunkt joker Bjarke med publikum: "Hvis I ikke kan ramme tonerne – så syng højere, så hører vi det ikke!" Og publikum? De sang selvfølgelig højere – meget højere! Vi fik det hele – og lidt mere til...
Sætlisten var intet mindre end genial. Vi fik alle de store hits:
Death On Two Legs
Lazing On A Sunday Afternoon
I'm in Love with My Car
You're My Best Friend
'39
Sweet Lady
Seaside Rendezvous
The Prophet's Song
Love of My Life
Good Company
Bohemian Rhapsody
God Save the Queen
*** Greatest Hits-delen ***
Radio Gaga
Don’t Stop Me Now
Somebody To Love
The Show Must Go On
We Will Rock You
I Want To Break Free
*** Ekstra ***
Under Pressure
We Are The Champions
Kong Christian
Bandet gav alt, og publikum gav det hele tilbage.
Finalen – og tårerne
Aftenen sluttede selvfølgelig med "We Are the Champions" og "Kong Christian". Hele salen stod op, hænderne i vejret, lysene tændt – og ja, jeg græd igen. Hvordan kunne man ikke det? Da bandet takkede af, og sagde: "Tak fordi I stadig elsker Queen – det gør vi også!"
Ja, så vidste man, at det her ikke bare var en koncert – det var en oplevelse. En rockgudstjeneste. En fejring af et af verdens største bands, fortolket af et af verdens bedste tribute bands.
Queen Machine – kongerne af tribute bands!
Jeg tror ikke, der er tvivl om, at Queen Machine er det tætteste, man kommer på det rigtige Queen. Freddie Mercury kan aldrig erstattes – men Queen Machine formår at få os til at føle, at vi stadig er en del af hans arv. De løftede os op, fik os til at synge, danse, græde og smile – og det er præcis dét, Queen handlede om.
Tak, Queen Machine – We Will Rock You… again and again! Af: Henrik Yde
Foto: ThinkAlike
Forestil dig en tidsmaskine, der transporterer dig direkte tilbage til Queens storhedstid, hvor Freddie Mercurys stemme fylder stadioner, og Brian Mays guitar får hjerter til at slå i takt. Men vent, du behøver ikke en tidsmaskine – du skal blot opleve Queen Machine, Danmarks egen hyldest til det legendariske britiske band.
Queen Machine blev dannet i 2008 i Aarhus af barndomsvennerne Peter Møller Jeppesen (guitar) og Henrik Østergaard (keyboard), der delte en passion for Queens musik. Siden da er besætningen blevet udvidet med Bjarke Baisner Laursen som karismatisk forsanger, Jens Lunde på bas og Paolo Romano Torquati på trommer. Sammen har de skabt en koncertoplevelse, der både musikalsk og visuelt der ligger utroligt tæt på originalen.
Bandet har gennem årene opbygget et ry som et af Europas bedste tribute-bands. De har spillet utallige koncerter i Danmark og internationalt, herunder i USA, Storbritannien, Spanien, Sverige, Norge, Polen og Tyskland. Deres shows er kendt for at være storslåede og medrivende, hvor publikum kan synge med på udødelige hits som "Bohemian Rhapsody", "We Will Rock You" og "I Want To Break Free".
En særlig milepæl i Queen Machines karriere var samarbejdet med Danmarks Underholdningsorkester, hvor de kombinerede Queens ikoniske stadionrock med symfoniske arrangementer. Dette samarbejde resulterede i en række koncerter, der blev mødt med begejstring fra både publikum og anmeldere.
Queen Machine er også aktive på sociale medier, hvor de deler opdateringer om kommende koncerter, billeder fra deres shows og giver fans et indblik i livet som tribute-band. Deres dedikation til at holde Queens musik levende har skabt en loyal fanbase, der spænder over flere generationer.
Hvis du ønsker at opleve Queen Machines energiske og autentiske hyldest til Queen, kan du finde deres kommende koncertdatoer på deres officielle hjemmeside. Uanset om du er en gammel Queen-fan eller ny i deres musikalske univers, lover en aften med Queen Machine en uforglemmelig rejse gennem nogle af rockhistoriens største hits.
Så næste gang du hører tonerne af "Don't Stop Me Now" eller "Somebody To Love", og du længes efter den ægte Queen-oplevelse, så husk, at Queen Machine står klar til at tage dig med på en musikalsk rejse tilbage til en tid, hvor rock var kongen – eller rettere sagt, hvor Queen var kongen.
Queen – Rockens konger med kronen skævt på hovedet
Når man siger "Queen", tænker de fleste straks på Freddie Mercurys majestætiske stemme, Brian Mays ikoniske guitarspil, Roger Taylors kraftfulde trommeslag og John Deacons beskedne, men uundværlige baslinjer. Queen er ikke bare et band – de er en institution, et fænomen, et stykke musikhistorie så magisk og sprudlende, at det næsten ikke giver mening, at de overhovedet fandtes. Og alligevel gjorde de – og heldigvis for os!
Men hvordan opstod dette musikalske eventyr? Hvordan gik det til, at fire meget forskellige personligheder fandt sammen og skabte et af de mest legendariske rockbands nogensinde? Og hvorfor er deres musik stadig lige så populær i dag, som den var i 70’erne og 80’erne? Lad os tage kronen på og gå på opdagelse i Queens eventyrlige univers – et univers fyldt med operadramatik, stadionhymner og masser af tætsiddende spandex!
Fra kunstskoleelev til rockkongedømme
Vi skal tilbage til starten af 70’erne, hvor det hele begyndte i London. Brian May, en højt begavet fysikstuderende med en forkærlighed for stjerneobservation og hjemmelavede guitarer (mere om det senere), dannede sammen med trommeslager Roger Taylor et band ved navn Smile. Freddie Mercury, en kunstskoleelev med et unikt talent for musik og flamboyance, var kæmpefan af Smile og plagede May og Taylor om at give ham en chance som forsanger.
Freddie var ikke hvem som helst – han var karismatisk, kreativ og fuld af idéer, og han havde en stemme, der kunne dække fire oktaver. Da Smile brød op, overtalte Freddie dem til at starte forfra – og denne gang skulle bandet hedde noget mere ambitiøst: "Queen". På trods af betænkeligheder omkring navnet (”Er det ikke lidt… you know?”) holdt Freddie fast: Queen skulle udstråle royal elegance og være større end livet.
John Deacon blev hentet ind som bassist i 1971 – stille og rolig, men en musikalsk solid klippe, der holdt fundamentet i bandets lyd. Queen var nu fuldtallige, og i 1973 udgav de deres første album "Queen" – et solidt rockalbum, men uden de store hits. Men "Queen" var kun ved at varme op.
”Bohemian Rhapsody” – vanvid eller genialitet?
Det er næsten umuligt at tale om Queen uden at nævne "Bohemian Rhapsody". Sangen, der udkom i 1975 på albummet "A Night at the Opera", er ikke bare en sang – det er et musisk mesterværk. Seks minutter med opera, rock, ballade og guitarriffs, der skifter stemning hurtigere end Freddie kunne skifte outfit.
Freddie insisterede på, at sangen skulle være præcis sådan – på trods af pladeselskabets modvilje, der mente, at seks minutter var ALT for langt til radioen (de havde tydeligvis aldrig hørt American Pie). Men Queen gik direkte til DJ'en Kenny Everett, som begyndte at spille sangen på radioen – og resten er historie...
”Bohemian Rhapsody” blev nummer ét i Storbritannien i ni uger i træk og er i dag en af de mest genkendelige og spillede sange nogensinde. Det hjælper selvfølgelig også, at Wayne og Garth headbangede løs til den i Wayne's World i 1992 – hvilket gav sangen et nyt comeback hos det yngre publikum.
Live Aid – verdens bedste koncert?
Vi springer til 1985 og et af de mest ikoniske øjeblikke i musikhistorien: Live Aid-koncerten på Wembley Stadium. Queen var ikke længere et af de største bands på det tidspunkt – deres popularitet var dalende, og mange tvivlede på, om de stadig kunne levere varen live.
Men da Freddie Mercury og resten af Queen trådte ind på scenen, klappede hænderne i takt til "Radio Ga Ga", og da Freddie begyndte at styre publikum som en kongelig dirigent, var det som om, verden standsede.
Deres 20-minutters set med "Bohemian Rhapsody", "Radio Ga Ga", "Hammer to Fall" og "We Are the Champions" regnes stadig i dag som den bedste liveoptræden nogensinde. Freddie Mercurys energi, stemme og karisma kunne ikke ignoreres – og han fik 72.000 mennesker til at synge i kor, som om de var én stemme.
Freddie Mercurys død – og Queens overlevelse
Freddie Mercury var Queens hjerte og sjæl, men i 1991 fik verden en trist nyhed. Freddie døde af komplikationer fra AIDS den 24. november – kun et døgn efter, at han officielt offentliggjorde, at han var syg. Det var et tab, der ramte musikverdenen hårdt.
Brian May og Roger Taylor var knuste – og John Deacon trak sig næsten helt tilbage fra offentligheden. Men Queen er aldrig for alvor stoppet. I 2004 begyndte Brian May og Roger Taylor at turnere igen – først med Paul Rodgers som forsanger og senere med Adam Lambert, der imponerede med sin stemme og respekt for Freddie Mercurys arv.
Selvom Adam Lambert ikke er Freddie (for hvem kunne være det?), er han en værdig arvtager, der bringer Queens musik til nye generationer.
Mere end et rockband
Queen er ikke bare et rockband – de er et kulturelt fænomen. De var blandt de første, der kombinerede teater og rock. De var flamboyante, grænsesøgende og uendeligt kreative. Deres tekster spænder fra det episke og filosofiske ("Who Wants to Live Forever") til det komplet skøre ("Bicycle Race").
Deres sange er blevet en del af soundtracket til vores liv:
"We Will Rock You" spilles på sportsstadions verden over.
"We Are the Champions" er blevet et sejrssymbol.
"Another One Bites the Dust" er en af de mest populære basgange nogensinde.
Queen var ikke bange for at eksperimentere – fra tung rock på "Stone Cold Crazy" til ren pop på "I Want to Break Free". De lavede soundtracket til Flash Gordon og fik hele verden til at danse til "Don't Stop Me Now".
Kongen er død – længe leve kongen!
Queen lever stadig, selvom Freddie er borte. De har solgt over 300 millioner plader på verdensplan, og deres musik er stadig overalt – fra film og reklamer til TikTok og stadioner.
Freddie Mercury var måske selve sjælen i Queen, men Brian May, Roger Taylor og selv John Deacon (i sit fravær) er stadig fundamentet. Queen lærte os, at rock ikke behøver at være mørk og dyster – den kan også være farverig, teatralsk og sjov.
Så hvis du nogensinde er i tvivl om, hvorvidt Queen stadig regerer – så stil dig op, klap to gange og råb: ”We Will, We Will Rock You!” Af: Henrik Yde
Stay tuned på "Yde News" - vi bringer dig nyhederne, du aldrig vidste, du havde brug for!
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes