Marvelous Mosell

Foto: Emilie Jakobsen

Udgivet: d. 26 april 2025. Kl. 08.14

★ ★ ★ ★ ★ ★

Marvelous Mosell i Pumpehuset – En tidsrejse med tracks, talent og træben

Der er noget sært vidunderligt ved at være til hiphopkoncert i 2025 og alligevel føle, at man er dumpet direkte ned i 1989 med spraglede jakker, guldstænk i skægget og gamle samples, der kradser som VHS-bånd i sensommervarme. Og det var præcis dét, der skete en velduftende forårsaften i det udsolgte og storsvedende Pumpehus, hvor Marvelous Mosell og Tue Track fik gulvet til at vippe og hoveder til at nikke i takt – både med rytmerne og med nostalgien.


Forfest med Dee Pee – "Grandmaster" er ikke bare et navn

Inden hovedpersonen trådte frem med sine uldne rim og de vildeste moves, blev vi velsignet med en support, der kunne noget. Grandmaster Dee Pee (halvt legende, halvt vinylguru) leverede et DJ-set, der mindede os alle om, at det at være warm-up ikke nødvendigvis betyder "vær mindre god end hovednavnet". Det betød her: "tag dit publikum i hånden og kast dem ind i en musikalsk centrifuge". Vi blev taget godt imod af mesteren selv...

Der blev scratch’et, der blev råbt "Are you ready?" og der blev danset (også af nogen, der egentlig ikke burde have danset – men det gjorde ikke noget). Vi var varme. Vi var klar. Vi var ét skridt fra at stjæle naboens boombox.


Det gyldne makkerpar

Så kom han. Den Marveløse. Den mand, der ikke rapper, han skrædder-skriver rim, som andre syr jakkesæt. Med Tue Track ved sin side – DJ, producer, beatmester og muligvis den eneste mand i Danmark, der har haft både en Technincs Sl-1200G og et yoga-abonnement – blev det en time og tre kvarter i ægte oldschool-elegance.

Mosell har den der gamle crooner-energi blandet med breakdance-attitude og sprogblomster, der lugter af skolekomedier og VHS-kultur. Han leverer rim som: "Jeg var med i en bagedyst i Nørre Broby, hvor jeg rappede om romkugler og fik en brosten i hovedet".

... og på en eller anden måde giver det mening. Hans flow er tight, hans stil er løs, og hans dansemoves er som en blanding af MC Einar og et epileptisk forsøg på moonwalk. Publikum var med. Hele vejen. Fra første beat til sidste buk.


Skarpere end saksesvingeren i Sorø

Lydkvaliteten i Pumpehuset skal også nævnes – og det i rosende vendinger. Sjældent har man stået i en så proppet sal og stadig kunnet høre både de lavfrekvente uh’er og de høje tsk-lyde i beatet. Der var en næsten kirkelig klarhed i lyden. Og lyset – ja, det blinkede og bevægede sig som en slags diskotiskotisk stjernehimmel, hvor alle lyskegler pegede på én ting: vi var i trygge hænder.


Bukser med vidde og sjæl med vidde

Det er værd at nævne, at Marvelous Mosell ikke har fans. Han har discipler. De mødte talstærkt op – med trenchcoats, farvede sokker og kærlighed i øjnene. Det var et publikum, der kendte teksterne, bevægelserne og reglerne for at feste som i firserne. Der var en fornemmelse af fællesskab – som om vi allesammen havde været børn på samme fritidshjem i Brøndby Strand og netop var blevet genforenet under en glitterlampe.


Et rapshow med hjerte, humor og hælkapper

Når man går til koncert med Mosell og Tue Track, er det ikke bare en musikalsk oplevelse – det er en kulturrejse. En teatralsk tour de force, hvor hver sang er et kapitel, hver scratch et komma og hvert dansetrin et udråbstegn. Der er intet ironisk ved Mosell. Kun kærlighed til genren, til fansene og til den tid, hvor man stadig købte sneakers på postordre og lavede mixtapes på bånd.

Så tak til Pumpehuset for at lægge hus til, tak til Bullet Booking for at hive Mosell og Track ud til folket, og tak til alle de seje typer med retrostil og retrohjerte.

Marvelous Mosell beviser, at man godt kan være oldschool uden at være gammel. Og hvis du ikke har set ham live endnu – så gør det. Men pas på: det er vanedannende som fransk hotdog og breakdance på Nørreport.  Af: Henrik Yde

Foto: Emilie Jakobsen

Grandmaster Dee Pee & Soul Investors

Foto: Emilie Jakobsen

Marvelous Mosell – den rappende tidsmaskine i pangfarver

Marvelous Mosell er ikke en typisk rapper. Han er retrorapperen, der har taget dansk hiphop med på en farverig tidsrejse tilbage til 1980’erne, komplet med funky diskobeats, kitschet træningstøj og masser af humor. Publikum i hele landet har overgivet sig til hans unikke univers, hvor nostalgien danser hånd i hånd med nyskabende rap. Resultatet er et fænomen, der skiller sig markant ud på den danske hiphop-scene – på én gang sjovt og anderledes, men også overraskende veludført og respektfuldt over for genren.


Fra YouTube-fænomen til kultfigur i dansk hiphop

Historien om Marvelous Mosell – borgerligt døbt Morten Sell – er lige så mageløs som hans navn antyder. Han slog igennem som YouTube-fænomen i starten af 2010’erne med hjemmelavede musikvideoer, der vakte opsigt for deres gennemførte retrostil og vanvittige påfund. Sange som “Robin Rubin solgte crack-kokain”, “Den bedste danser” og “Jeg var blevet syg og ku’ li’ det” gik viralt og opnåede kultstatus online​. Mosells videoer – som han selv klippede sammen i pangfarver og med klip fra gamle tv-serier – blev hurtigt et hit med hundredtusindvis af visninger på YouTube​.

Det unikke talent fangede også branchens opmærksomhed. Ingen ringere end Tue Track fra den legendariske rapgruppe Malk de Koijn fik øjnene op for Mosell via YouTube​. I midten af 2010’erne slog de to pjalterne sammen, og Mosell fik en erfaren musikalsk partner. “Det blev straks mere professionelt”, har Mosell sagt om samarbejdet. “Før i tiden tog jeg rundt til hiphop-jams... Jeg havde en cd med... Det var ikke særlig pro. Nu ved jeg, at der er styr på alt det tekniske. Jeg skal bare rappe”.​ Med Tue Track som DJ og sparringspartner kunne Marvelous Mosell fokusere på at levere sit show, mens det praktiske og tekniske kom på plads i professionelle rammer.

Allerede i 2013 blev Mosell anerkendt som ny og spændende stemme i dansk musik. Kritikerne nominerede ham til hele fire Steppeulv-priser det år, og Danmarks Radio inviterede ham til at optræde ved det prestigefyldte P3 Guld-show​. Her gav han publikum et uforglemmeligt glimt af sit univers med et energisk sceneshow i DR’s Koncerthus, hvor temaet var “Dans, bevægelse, fashion” – fulgt op af de ikoniske dansemoves fra hans hit “Den bedste danser”​. Marvelous Mosell var for alvor blevet et navn, man lagde mærke til.

Efter flere års singler og virale videoer kom det længe ventede debutalbum "Magisk, Mytisk, Mageløs" endelig i 2017 – hele fem år efter at Mosell begyndte at dele sine 80’er-inspirerede rapnumre online​. Albummet indfriede alle forventninger. GAFFAs anmelder kvitterede med fem stjerner og kaldte det "hiphop-historietimen møder Sportslørdag og Tommy Troelsen-nostalgi hele vejen igennem debutalbummet" – alt sammen leveret med en moderne, sample-clearet produktion, der “kun får joggingsættet til at skinne yderligere”​. Med andre ord: Marvelous Mosell formåede at omsætte sit skæve YouTube-univers til et gennemført album, der både hyldede fortiden og lød frisk i nutiden.

Succesen førte til udsolgte koncerter og en omfattende Danmarksturné. Overalt hvor Mosell og Tue Track kom frem, var der dømt dansefest og nostalgi. De første shows blev hurtigt udsolgt, og ekstrakoncerter måtte sættes ind i begyndelsen af 2018​. Det var et særsyn på den danske musikscene: en rapper iført pangfarvet joggingsæt og pandebånd, der fyldte spillestederne ved at rappe om alt fra 80’er-tegneserier til glemte dansetrin – og publikum elskede det. Marvelous Mosell fortsatte sit momentum med EP’en "International Breakthrough" i 2019 (et selvironisk forsøg på et “internationalt gennembrud” i mini-format). Herefter fulgte en lille pause fra rampelyset, men i 2023 vendte Mosell stærkt tilbage. Comeback-albummet "General af pral" udkom på eget selskab og bekræftede, at Mosell stadig havde magien i behold​. “Marvelous Mosell er helt sin egen. På én og samme tid både unik og enormt respektfuld over for tidligere årtiers musiktraditioner”, anmeldere roste albummet for at holde fast i den vante stil – med fuldt ud tilfredsstillende resultat​. Som 40-årig rapper i neonfarvet tracksuit beviste Mosell, at hans koncept har langtidsholdbar appeal.


Funky beats og farverige fortællinger

Marvelous Mosells musikalske stil er lige så gennemført retro, som den er nyskabende. Han beskrives ofte som “kongen af retrorap”, og Berlingske har portrætteret ham som “den rappende tidsmaskine” allerede tilbage i 2013​. Med et ben plantet solidt i fortiden og et glimt i øjet mod nutiden bygger Mosell sine tracks på funky 80’er-beats, oldschool hiphop-rytmer og masser af musikalske nik til discokuglens æra. I sine tidlige YouTube-dage rappede han direkte over klassiske funk- og disconumre (til stor jubel for fans – og til potentielle copyright-problemer for ham selv). Da tiden kom til at lave et album, allierede han sig med Tue Track for at skabe nye beats, der lød som fortidens hits, men var 100% clearet. Resultatet er en lyd, der emmer af nostalgi, men som samtidig står knivskarpt på moderne anlæg.

Tekstuniverset hos Marvelous Mosell er i en liga for sig. Hans rim og historier sprudler af humor, finurlige detaljer og kærlige referencer til populærkulturen fra hans (og mange af fansenes) barndom. Ofte føles det, som om man lytter til små film eller eventyr fortalt gennem rap. Mosell fortæller historier i sine sange – om alt fra absurde fiktive karakterer til skæve hverdagssituationer – og han gør det med et sprog, der blander dagligdags dansk med overdådige oneliners. Et eksempel på hans fantasifulde billedsprog finder man på nummeret “Antikommerciel masseappel”, hvor han rapper: “Jeg ved ikke, hvad det ligner – har I fået kig-ærter med se-vitaminer?”​. Linjen er lige dele fjollet og genial, og fansene kan hurtigt citere den ordret med et grin. Mosell leger med ordene og opfinder udtryk, der lyder nostalgiske og nye på samme tid, og han pepper det hele op med referencer, der rammer plet hos dem, der kan huske de gode gamle dage. Det kan være alt fra TV-2’s Sportslørdag, over tegnefilm som Teenage Mutant Ninja Turtles, til gamle danske idoler – intet er helligt i Mosells muntre mash-up af et tekstunivers.

Trods det humoristiske ydre er der seriøst håndværk bag. Marvelous Mosell mestrer sit flow og leverer sine rim med klar diktion og sikker rytmik, præcis som de klassiske rappere fra 80’erne, han hylder. Han har selv en erklæret kærlighed til hiphoppens oldschool-æra, og det skinner igennem, at han har studeret stilen til fingerspidserne. Samtidig formår han at gøre det til sit helt eget – han kopierer ikke blot fortiden, han genopfinder den i sit eget billede. Anmelderne har da også hæftet sig ved Mosells “virtuose fortællersnilde” og de “analogt funky farveladeproduktioner”, som hofproducer Tue Track har hjulpet med at bringe til live​. Det er netop kombinationen af virtuositet og kreativ galskab, der gør Marvelous Mosells musik så fængende: man kan danse og le på samme tid, uden at kvaliteten af rappen falder på noget tidspunkt.

Interessant nok har Marvelous Mosell formået at få masseappel uden at være kommerciel i gængs forstand – eller som han selv kalder det: “antikommerciel masseappel”. Han følger ikke tidens trend med autotune, trap-beats eller engelsksprogede omkvæd for at ramme hitlisterne. I stedet holder han stædigt fast i sit nicheprægede retro-univers, og netop dén autenticitet har givet ham en dedikeret fanbase. Mosell har skabt sin egen bane at spille på, og publikum er strømmet til banen i hobetal for at heppe på ham.


En dansende farveeksplosion

Marvelous Mosell på scenen iført sin karakteristiske retro-træningsjakke med pangfarver og en 80’er-solskærm – altid klar til at fyre op under publikum med et dansevenligt rapshow.

At overvære en live-optræden med Marvelous Mosell er som at træde ind i en nostalgisk dansegalop. Han indtager scenen i sit karakteristiske outfit: et pangfarvet tracksuit (jo mere neon, jo bedre), ofte med tilhørende pandebånd eller solskygge, og nogle gange et par dristige “hurtigbriller” – de kulørte sports-solbriller, der var et hit i 80’erne​. Med mikrofonen i hånden og et glimt i øjet fører han an som en blanding af rapper, aerobics-instruktør og fest-DJ. Showet er fyldt med koreograferede gimmicks og charme. Marvelous Mosell lægger ikke skjul på sin kærlighed til dans: han breaker gerne ud i sine berømte “forbudte” dansetrin fra 80’erne midt under et nummer, alt imens Tue Track står bag ham og scratcher i takt til beatet. Resultatet er smittende – publikum kan simpelthen ikke lade være med at bevæge sig.

Til Mosells koncerter bliver steder forvandlet til et improviseret dansegulv. Publikum – der spænder over flere generationer – hopper med på bølgen af nostalgi. Unge såvel som dem, der selv levede i 80’erne, møder ofte op i deres mest farverige tøj og med humøret i top, klar til at lave ”Tramp i gulvet” (titlen på endnu et af Mosells numre) i fællesskab. Stemningen til en Marvelous Mosell koncert er legendarisk livlig: det er ikke unormalt, at hele salen skråler med på omkvæd og svarer igen, når Mosell kalder (“Hvad siger I, er I med?!” – jubel fra mængden). Som Tinderbox-festivalen så rammende beskrev det, er det til Mosells show “en af de fester, hvor du ikke kan gøre andet end at danse!”​.

Marvelous Mosell har gjort en dyd ud af at involvere sit publikum. Han leger med dem, lærer dem måske et par retro dansetrin og opfordrer alle til at give los. Da han optrådte på Roskilde Festival første gang, gik der ikke lang tid før end selv de mest cool tilskuere gav sig hen til festlighederne. Og til mindre shows – for eksempel de gymnasiefester, hvor Mosell tidligt i karrieren gjorde sig erfaringer – kunne han forvandle en almindelig fredag aften til et brag af en skolefest, hvor eleverne dansede, som var det en scene fra Footloose. Tue Track har fortalt, hvordan Mosell “falder lige ind i det segment” og med to shows på én aften til gymnasier lærte at finpudse sit live-act i lyntempo​.

Det visuelle element er også i højsædet. Nogle gange medbringer han rekvisitter eller en simpel videoprojektion, der understøtter sangenes historier, men oftest er han selv det fulde show. Med sine vilde dansetrin, sin karismatiske mimik og uophørlige energi formår han at holde folks øjne limet til scenen. Man kan ikke lade være med at smile, når han midt under et nummer pludselig laver klassiske “armbøjninger” som i 80’ernes morgensportsprogrammer eller måske udbryder i et højlydt “Yo, giv mig et beat!” efterfulgt af Tue Tracks øjeblikkelige reaktion på pladespillerne. Marvelous Mosell har sågar gæstet DR’s morgen-tv for at lave morgengymnastik i bedste 80’er-stil, alt sammen med sin rap som omdrejningspunkt – intet synes umuligt i hans univers.


Tue Track – den tro væbner i Mosells univers

Man kan ikke nævne Marvelous Mosell uden også at nævne DJ Tue Track, der i den grad har været med til at forme Marvelous Mosells lyd og succes. Tue Track (alias Anders Brixen Kristiansen) er en veteran inden for dansk hiphop, bedst kendt som en tredjedel af den banebrydende gruppe Malk de Koijn. I Marvelous Mosell fandt han en artsfælle, om end af en noget anden årgang – og sammen udgør de to et dynamisk makkerpar, hvor gammel skole og ny skævhed mødes.

Tue Track har fungeret som Mosells producer, DJ og mentor. Da de mødtes, havde Mosell brug for en medspiller til at håndtere den stigende efterspørgsel og hjælpe med at få styr på det tekniske omkring shows​. Det tog Tue Track på sig. Siden da har han stået bag pulten til stort set alle Mosells koncerter, hvor han med sine rutinerede hænder sørger for de sprøde beats, overlegne scratches og et solidt lydtæppe, som Mosell kan rappe og danse hen over. Kemien mellem dem er tydelig på scenen – man fornemmer, at Tue Track hygger sig mindst lige så meget bag sine pladespillere, som Mosell gør ude på scenekanten. De kommunikerer med nik og smil; et skarpt cut eller stop fra Tue kan give plads til en improviseret joke fra Mosell, og omvendt kan Mosells indfald få Tue til at skrue ekstra op for scratch-frekvensen. De er som en moderne udgave af rap og DJ-makkerparrene fra hiphoppens fødselstid.

Uden for scenen har Tue Track været arkitekten bag Mosells lyd. Han har som “hofproducer” hjulpet med at udtænke de kitschede, men knivskarpe produktioner, der rammer essensen af Mosells retrostil​. Hvor Mosell tidligere rappede over uklarerede samples fra gamle hits, har Tue Track været med til at genskabe stemningen fra de numre – blot med nye kompositioner, der tilhører dem selv. Det er ikke en let opgave at lave ny musik, der lyder som et glemt hit fra 1986, men Tue Track formår det. Han har eksempelvis produceret Mosell-tracks som “Jeg tænker på dig” og “Den bedste danser”, så de lyder autentisk 80’er, men alligevel originale​. Tue Tracks indflydelse sikrer, at kvaliteten er i top, selv når Mosell fjoller max ud – balancen mellem gimmick og godt groove holdes.

Selvom Marvelous Mosells seneste album "General af pral" fra 2023 blev til uden Tue Track som primær producer, turnerer de to stadig flittigt sammen. De kalder hinanden for “partner in crime”, og man forstår hvorfor: det er tydeligt, at Mosell og Tue Track deler en fælles vision om at bringe de gode vibes fra hiphoppens og funkmusikkens guldalder ind i nutiden. For fansene er synet af Marvelous Mosell på scenen ikke komplet uden Tue Track ved hans side. Sammen har de skabt et helt særligt univers i dansk rap, hvor man altid ved, at man får fest for alle pengene.


Fans, fænomen og kulturel betydning

Marvelous Mosells popularitet skyldes i høj grad det særlige bånd, han har skabt til sine fans, og den friskhed han har tilført dansk hiphop. I en musikscene, hvor mange jagter den nyeste lyd og hippe attitude, er Mosell gået den stik modsatte vej – tilbage i tiden – og alligevel har han opnået enorm appel blandt publikum. Det vidner om, at der var et hul, der skulle fyldes: et hul formet som en boombox fra 80’erne, fyldt med glimt i øjet. Mosell har fyldt det hul og mere til...

Fansene af Marvelous Mosell er utroligt dedikerede. De synger ikke bare med; de kan nærmest hver en skør linje udenad og elsker at klæde sig ud og være en del af showet. For mange er en Mosell-koncert ikke bare en musikoplevelse, men også en nostalgisk kostumefest. Man ser ofte publikummer i alt fra vintage træningsdragter til sweatbands om hovedet. Selvironien og legen smitter af – Mosell gør det legitimt at være lidt fjollet og mindes barndommens popkultur, og dét er befriende i en tid, hvor megen musik ellers kan være meget selvhøjtidelig. Samtidig tiltrækker han også seriøse hiphop-fans, for bag gimmicken anerkender de, at manden faktisk kan rappe og har noget originalt at byde på. Kombinationen af respekt fra hiphop-heads og kærlighed fra det brede publikum er sjælden, men Mosell har opnået netop dette.

Kritikere og kulturfolk har også måttet overgive sig. Marvelous Mosell bliver af mange betragtet som en genial original – en ener, der ikke rigtig ligner nogen anden på scenen lige nu. Han står lidt i samme tradition som de humoristiske danske rap-pionerer MC Einar og Humleridderne fra 80’erne og 90’erne, eller Malk de Koijn i 00’erne, der heller ikke var bange for at skille sig ud. Men hvor de fleste andre har nøjedes med at drysse lidt nostalgi eller humor ind, har Mosell taget skridtet fuldt ud og skabt en unik persona og et helt univers. Han er på sin vis en karakter – Marvelous Mosell med de store briller og moves – som folk er kommet til at holde af, næsten som en folkekær tv-figur. Alligevel er personen ægte: det er tydeligt, at Morten “Mosell” Sell selv elsker det han laver, og at kærligheden til 80’erne og hiphoppen kommer fra hjertet, ikke kun for show. Den ægthed mærker man.

I dansk hiphop har Marvelous Mosell haft den kulturelle betydning, at han har udvidet rammerne for, hvad genren kan være. Han har vist, at man kan opnå succes ved at gå imod strømmen og satse på noget så umoderne som retro-disco-rap på dansk. I en tid hvor mange nye rappere enten lyder som amerikanske trap-stjerner eller konkurrerer om at være hårdest på blokken, kommer Mosell ind fra sidelinjen med et helt andet udtryk – og triumferer ved det. Han har mindet os om, at hiphop også handler om at have det sjovt, om at være kreativ og lege med identiteter og referencer. Og han har fået en ny generation til at opdage gamle grooves og udtryk fra før de var født, alt imens den ældre generation smiler genkendende i baggrunden. Det er brobygning mellem generationer via beats og rim.

Marvelous Mosell er blevet et kultfænomen, men også mere end det: han er efterhånden en integreret del af Danmarks musikalske landskab. Man kan høre hans indflydelse hver gang nogen tør være lidt ekstra kitschet eller festlig i deres musikvideoer, eller når en dansk artist dropper en 80’er-reference i et track – så ved man, at Mosell har været med til at bane vejen. Og selvom hans stil er meget hans egen, har han inspireret andre til at omfavne deres skæve idéer.

Hvor står Marvelous Mosell så i dagens danske hiphop? Kort sagt: som en mageløs original. Han har en unik position som både respektfuld revival-artist og fornyer. “Marvelous Mosell er helt sin egen, han er både unik og enormt respektfuld over for tidligere årtiers musiktraditioner”​. I stedet for at følge trends skaber han sin egen. Dette har gjort ham til en af de mest elskede live-navne i Danmark og en figur, man ikke kan undgå at smile af.

Marvelous Mosell’s univers – med al dets magiske, mytiske og mageløse indhold – har vist sig at have antikommerciel masseappel i bedste forstand. Hverken han eller hans fans lader sig diktere af, hvad der “burde” være populært; de danser deres egne trin. Og i sidste ende er det måske Marvelous Mosells største bidrag: at minde os alle om, at musik også handler om leg og glæde. Når han træder ind på scenen i sit glitrende outfit og sætter gang i tidsmaskinen, så ved man, at man skal spænde sikkerhedsbæltet – for turen går direkte tilbage til fremtiden, og man kan lige så godt nyde rejsen og danse med. Marvelous Mosell har på forunderlig vis gjort dansk hiphop lidt sjovere, lidt mere farverig og meget mere marvelous. Som publikum går man derfra med ømme dansefødder, et stort smil på læben og en tanke om, at der virkelig ikke findes nogen som ham i kongeriget. Vi kan kun glæde os til næste gang, tidsmaskinen letter, og Marvelous Mosell inviterer os alle med til endnu en retrofest i hiphoppens tegn...   Af: Henrik Yde