Museum Silkeborg

Et Glimt ind i Fortidens Forunderlige Verden

Udgivet: d. 15 August 2024.21.27

En Duel af Deceased - Tollundmanden og Ellingkvinden

I en afkrog af tiden, nærmere bestemt for omkring 2400 år siden i det fortryllende Jylland, blev to stjerner født. Ankomne direkte fra fortidens dyb, med deres hudstrukturer bevaret intakt og sjæle forseglet i tørketidens strømninger.

Museum Silkeborg er det dampende kald til disse legendariske figurer, der nægter at blive glemt i historiens uendelige danse. Først træder Tollundmanden ind på scenen med en løkke om halsen - Men sit ansigt, så uudgrundeligt som en Wikipedia-side på latin. Han ser ud til at hviske gamle gåder til enhver nysgerrig sjæl, der tør nærme sig. Det bedst bevarede parti-mumie, der har set bedre dage, men stadig bevarer sin charme og “stenede” coolness. Giv ham en high-five (eller high-nose) og føl dig som en del af et levende historiebrag! Hans hud er blød som silke, bevarelsen af en tid, hvor høvdinge styrede stammer og bjørne gik med bukser.

I modsætning hertil træder Ellingkvinden vuggende ind i rummet i sin fåreskindskappe fra omkring år 200 f.Kr. - en dans med døden og fortidens mysterier. Hendes blik er lige så dominerende som en dronnings, der stirrer ned over sine undersåtter. Med en udødelig elegance minder hun os om, at også kvinder har forgrenet sig ind i tidens uendelige strømninger.

Sammen er disse forhistoriske kendiser et paradoks af tidløshed. En dialog mellem fortid og nutid, hvor sten fortsætter med at fortælle historier om kultiverede grave der bliver til kulturelle bedemænd.

For dem, der besøger dette monument over tidens ubarmhjertighed, kan man ikke undgå at føle sig som en tidsrejsende, der balancerer på kanten af en tidløs kløft. Et must-see for dem, der sætter pris på en god oldie, fortolket af sten og vidunder.

Museum Silkeborg er ikke blot et museum. Det er en portal til fortiden.

Giv din indre Sherlock Holmes frit spil, mens du jagter skatte i de dybe mosegrunde og børster støvet af oldtidens mysterier. Hvad gemmer sig under mosens matte overflade? Er det en præhistorisk powerbank eller bare en stenalder-Samsung?

Af: Henrik Yde